Wubbenus Jacobs

Dirigent

Sinds 1 januari 2012 is Arjen Steur uit Sandfirden dirigent van Wubbenus Jacobs.

Als “it korps” vroeger “troch de buorren gong” (Tjerkwerd) stond kleine Arjen altijd vooraan.

Als “it korps” vroeger “troch de buorren gong” (Tjerkwerd) stond kleine Arjen altijd vooraan. Pake speelde immers in de plaatselijke fanfare “Eensgezindheid” en dat vond ik geweldig. Al snel kwam het moment dat er een instrument gekozen kon worden en natuurlijk wilde ik de bugel leren bespelen, omdat Pake ook bugel speelde.

Daarom kwam Pake een aantal weken later met een sopraansaxofoon aanzetten: “dêr hat it korps ferlet fan!”. Het maakte mij allang niet meer uit, ik had mijn instrument. Doordat er op de plaatselijke muziekschool geen ruimte was heb ik de eerste 2 maanden les gekregen van Siety Wiersma, sopraansaxofonist bij Eensgezindheid op dat moment. Al snel kwam er een plekje vrij en kreeg ik les van achtereenvolgens Harmke Bijlsma en Edith Bakker, totdat ik uiteindelijk mijn D-diploma op Alt-Saxofoon behaalde.

Na deze lessen ben ik twee jaar aan de slag gegaan op keyboard om zo nog wat meer ervaring op te doen. In die tijd speelde ik naast Eensgezindheid ook in het Frysk Jeugd Fanfare Orkest en een saxofoonorkest. Na een – op meerdere vlakken – inspirerend bezoek aan het WMC 2001 ben ik lid geworden van Fanfare Eendracht Maakt Macht (EMM) in Oudega(W) waar ik tot op heden nog altijd actief ben als Alt-Saxofonist.

In 2005 heeft toenmalig dirigent van Eensgezindheid mij uitgedaagd om een jeugdorkest op te zetten bij Eensgezindheid om zo meer gestalte te geven aan de begeleiding en opleiding van aanstormend talent. Hierdoor ben ik begonnen met het dirigeren. Als de eigen dirigent ziek was, nam ik ook het
A-orkest over en toen het bestuur mij benaderde om de dirigente te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Het begon toch te kriebelen, ik vond het dirigeren echt geweldig. Daarom ben ik gestart met een opleiding HaFaBra directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier volg ik directielessen bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Na wederom een halfjaar als vervanger voor Tjerkwerd te hebben gestaan werd ik benaderd om te dirigeren bij “Wubbenus Jacobs” uit Arum en “Crescendo” uit Lemmer.